certyfikaty certyfikaty
- ISO 9001
- ISO 13485
- ISO 14001
- EN 14065 RABC
- ISO 14971
- EN 15085
- IATF 16949
- ISO 17025
- ISO 22000
- ISO 22301
- ISO 27001
- ISO 28000
- ISO 29990
- ISO 45001
- ISO 50001
- AEO
- AQAP
- BRC
- DPD / GDP
- EN 1090 / ISO 3834
- EN-206 beton
- FSC / PEFC
- FSSC 22000
- GMP+ paszowe
- GMP Farmaceutyczny
- HACCP
- HSE
- IFS
- Koncesja MSWiA
- PAS 220
- QS
- RODO
- TAPA
- WSK
- ZKP
Księga RABC EN 14065
- Strona Główna
- RABC EN 14065
- Księga RABC EN 14065
Księga RABC EN 14065
System Analizy Ryzyka i kontroli skażenia mikrobiologicznego w firmie obejmuje swoim zakresem transport czystych i brudnych tekstyliów, pranie, wirowanie, maglowanie i magazynowanie czystych i brudnych tekstyliów.
System Analizy Ryzyka i kontroli skażenia mikrobiologicznego został opracowany z uwzględnieniem wszelkich możliwych zagrożeń, które mogą wystąpić w procesie, a które mogą mieć negatywny wpływ na jakość i bezpieczeństwo, takich jak:
Zagrożenia biologiczne (w tym szkodniki i mikrobiologiczne)- Zagrożenia chemiczne
- Zagrożenia fizyczne
- Zagrożenia mikrobiologiczne brane pod uwagę:
- tlenowe (drożdze/grzyby: Candida*, Aspergillus, bakterie: Brucella, Pseudomonas*, Micrococcus, Corynebakterium, Bacillus*),
- fakultatywnie bakterii beztlenowe (Enterobacteriaceae: Escherichia*, Klebsiella*, Salmonella, Citrobacter, Shigella, Serratia*, Listeria*, Staphylococcus* )
- tolerujące tlen bakterie beztlenowe (Enterococcus*).
(zarazki humanopatogenne zostały podkreślone, niektóre z określonych typów mikroorganizmów oznaczone *są patogenne).
Analiza zagrożeń i szacowanie poziomu ryzyka wystąpienia zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych w trakcie trwania procesów obróbki tekstyliów w pralni.
Zidentyfikowane zagrożenia | Źródło zagrożeń | Metody kontrolowania zagrożenia |
---|---|---|
Ruch personelu miedzy różnymi obszarami pralni Wtórne zakażenie mikrobiologiczne pochodzące od dłoni i odzieży pracownika pralni. Skażenie biologiczne powietrza, powierzchni i sprzętu transportowego Wzrost skażenia biologicznego spowodowany zbyt długim czasem transportu Zanieczyszczenie szkodnikami ( martwe szkodniki, pozostałości po bytowaniu szkodników, żywe osobniki) |
Personel (odzież, dłonie, oddech) Brudne środki transportu (brak kontroli nad dezynfekcją, deratyzacją i dezynsekcją) Inne równocześnie przewożone tekstylia Brak świadomości pracowników z zakresu zdrowia i higieny w trakcie pracy |
Postępowanie zgodnie z procedurami mycia i dezynfekcji, Szkolenia personelu , Zapisy w książkach dezynfekcji pojazdów, Optymalizacja tras – by skrócić czas przechowywania odzieży brudnej, Transport tekstyliów w podwójnych zamkniętych foliowych workach, Zapobieganie kontaminacji transportowanych tekstyliów dzięki zastosowaniu worków foliowych i nie krzyżowaniu transportu różnych wyrobów , Nadzór nad stanem technicznym i sanitarnym pojazdu |
Ruch personelu miedzy różnymi obszarami pralni Wtórne zakażenie mikrobiologiczne pochodzące od dłoni i odzieży pracownika pralni. Kontaminacyjne zanieczyszczenie mikrobiologiczne w przypadku nieodseparowanego transportu tekstyliów różnego pochodzenia Skażenie biologiczne powietrza, powierzchni i sprzętu w pomieszczeniu do przyjęcia bielizny |
Personel (odzież, dłonie, oddech) Brudne środki transportu /pomieszczenia (brak kontroli nad dezynfekcją, deratyzacją i dezynsekcją) Inne równocześnie segregowane/dostarczone tekstylia Brak świadomości pracowników z zakresu zdrowia i higieny w trakcie pracy |
Wyznaczenie kierunków przepływu personelu i tekstyliów, wyznaczenie stref czystych i brudnych, Kontrole czystości mikrobiologicznej dłoni, odzieży pracowniczych, powierzchni z którymi ma ją kontakt , mycie i dezynfekcja pomieszczeń, regularne odgrzybianie instalacji, mycie i dezynfekcja sprzętu pomocniczego, stosowanie boksów, stosowanie zasady rozdzielności przechowywania prania w boksach, stosowanie worków foliowych, kontrola DDD |
Ruch personelu miedzy różnymi obszarami pralni. Wtórne zakażenie mikrobiologiczne pochodzące od dłoni i odzieży pracownika pralni. Skażenie biologiczne powietrza, powierzchni i sprzętu transportowego. Wzrost skażenia biologicznego spowodowany zbyt długim czasem przechowywania brudnych tekstyliów. Kontaminacyjne zanieczyszczenie mikrobiologiczne w przypadku nieodseparowanego transportu tekstyliów różnego pochodzenia. Zanieczyszczenie szkodnikami ( martwe szkodniki, pozostałości po bytowaniu szkodników, żywe osobniki) |
Personel (odzież, dłonie, oddech) Brudne pomieszczenia, boksy (brak kontroli nad dezynfekcją, deratyzacją i dezynsekcją ) Brak kontroli nad czasem przechowywania Mieszanie się odzieży różnego pochodzenia Brak świadomości pracowników z zakresu zdrowia i higieny w trakcie pracy |
Wyznaczenie kierunków przepływu personelu i tekstyliów, wyznaczenie stref czystych i brudnych, Kontrole czystości mikrobiologicznej dłoni, odzieży pracowniczych, powierzchni z którymi ma ją kontakt , mycie i dezynfekcja pomieszczeń, regularne odgrzybianie instalacji, mycie i dezynfekcja sprzętu pomocniczego, stosowanie boksów, stosowanie zasady rozdzielności przechowywania prania w boksach, stosowanie worków foliowych, kontrola warunków magazynowania ( kontrola czasu magazynowania, temperatury w pomieszczeniu), kontrola DDD |
Ruch personelu miedzy różnymi obszarami pralni Wtórne zakażenie mikrobiologiczne pochodzące od dłoni i odzieży pracownika pralni. Skażona biologicznie woda zasilająca pralnice Skażone biologicznie środki piorące Systematyczny wzrost skażenia biologicznego w pralniach i sprzęcie pomocniczym Zbyt niska temperatura prania Wybór nieskutecznych środków chemicznych piorąco- dezynfekujących Pozostawanie zbyt dużej ilości środków chemicznych na pranych tekstyliach |
Personel (odzież, dłonie, oddech) Brudne maszyny i urządzenia(brak kontroli nad dezynfekcją, deratyzacją i dezynsekcją ) Brak kontroli nad badaniami wody Brak kontroli nad czasem , temperatura prania Brak kontroli nad skutecznością prania, brak kontroli skuteczności płukania Brak świadomości pracowników z zakresu zdrowia i higieny w trakcie pracy |
Wyznaczenie kierunków przepływu personelu i tekstyliów, wyznaczenie stref czystych i brudnych, Kontrole czystości mikrobiologicznej dłoni, odzieży pracowniczych, powierzchni z którymi ma ją kontakt , mycie i dezynfekcja pomieszczeń, regularne odgrzybianie instalacji, mycie i dezynfekcja sprzętu pomocniczego, kontrola DDD, regularne badania wody w akredytowanych jednostkach, badania wewnętrzne wody zasilającej pralnice, udokumentowana kontrola czasu, temperatury i detergentów dodawanych do prania, ocena skuteczności prania na podstawie organoleptycznych badań oraz mikrobiologicznych – wyrywkowo, ocena pozostałości środków chemicznych na tekstyliach przez ocenę organoleptyczną, i kontrolę testami paskowymi , regularne oceny skuteczności zastosowanych metod prania, wybranych środków – walidowanie procesu |
Ruch personelu miedzy różnymi obszarami pralni Wtórne zakażenie mikrobiologiczne pochodzące od dłoni i odzieży pracownika pralni. Ponowne skażenie czystych tekstyliów pochodzące z powietrza, powierzchni, sprzętu i szkodników Metody ręczne – ryzyko rozwoju skażenia biologicznego na skutek zawilgocenia tekstyliów |
Personel (odzież, dłonie, oddech) Brudne regały, pomieszczenia (brak kontroli nad dezynfekcją, deratyzacją i dezynsekcją ) Brak świadomości pracowników z zakresu zdrowia i higieny w trakcie pracy |
Wyznaczenie kierunków przepływu personelu i tekstyliów, wyznaczenie stref czystych i brudnych, Kontrole czystości mikrobiologicznej dłoni, odzieży pracowniczych, powierzchni z którymi ma ją kontakt , mycie i dezynfekcja pomieszczeń, regularne odgrzybianie instalacji, mycie i dezynfekcja sprzętu pomocniczego, kontrola DDD |
Ruch personelu miedzy różnymi obszarami pralni Wtórne zakażenie mikrobiologiczne pochodzące od dłoni i odzieży pracownika pralni. Przechowywanie czystych tekstyliów niezabezpieczonych, zbyt długo Pakowanie czystej odzieży w brudne worki/pojemniki Zanieczyszczenie szkodnikami ( martwe szkodniki, pozostałości po bytowaniu szkodników, żywe osobniki) |
Personel (odzież, dłonie, oddech) Brudne regały, pomieszczenia (brak kontroli nad dezynfekcją, deratyzacją i dezynsekcją ) Brak świadomości pracowników z zakresu zdrowia i higieny w trakcie pracy Brak zabezpieczenia upranych tekstyliów |
Wyznaczenie kierunków przepływu personelu i tekstyliów, wyznaczenie stref czystych i brudnych, Kontrole czystości mikrobiologicznej dłoni, odzieży pracowniczych, powierzchni z którymi ma ją kontakt , mycie i dezynfekcja pomieszczeń, regularne odgrzybianie instalacji, mycie i dezynfekcja sprzętu pomocniczego, stosowanie regałów i worków ochronnych na czystą odzież, stosowanie zasady rozdzielności przechowywania prania w regałach stosowanie worków foliowych, kontrola warunków magazynowania kontrola DDD |
Ruch personelu miedzy różnymi obszarami pralni Wtórne zakażenie mikrobiologiczne pochodzące od dłoni i odzieży pracownika pralni. Ponowne skażenie czystych tekstyliów w wyniku kontaktu z tekstyliami brudnymi lub kontaktu z wnętrzem pojazdu i szkodnikami Skażenie powietrza Zanieczyszczenie szkodnikami ( martwe szkodniki, pozostałości po bytowaniu szkodników, żywe osobniki) |
Personel (odzież, dłonie, oddech) Brudne środki transportu (brak kontroli nad dezynfekcją, deratyzacją i dezynsekcją ) Inne równocześnie przewożone tekstylia Brak świadomości pracowników z zakresu zdrowia i higieny w trakcie pracy |
Postępowanie zgodnie z procedurami mycia i dezynfekcji, Szkolenia personelu , Zapisy w książkach dezynfekcji pojazdów, Optymalizacja tras – by skrócić czas przechowywania odzieży czystej Transport tekstyliów w podwójnych zamkniętych foliowych workach, Zapobieganie kontaminacji transportowanych tekstyliów dzięki zastosowaniu worków foliowych i nie krzyżowaniu transportu różnych wyrobów , Nadzór nad stanem technicznym i sanitarnym pojazdu |
Kontakt
ul. Łąkowa 27B, lok. 23
90-554 Łódź
538 485 581
42 639 50 83
W czym możemy pomóc Państwa firmie?
Od wielu lat wdrażamy z powodzeniem systemy zarządzania. Zaufało nam ponad 1000 klientów z całego kraju. Możemy pochwalić się 100% zdawalnością.
Dlaczego warto nam zaufać?
Nasza firma jest jedną z najbardziej doświadczonych firm konsultingowych w Polsce, wyróżniona tytułem Konsultant Roku 2007, Konsultant Roku 2008, Srebrny TÜV Partner 2009 oraz Lider Roku 2010 w zakresie usług doradczych.
Jaki jest zakres naszej działalności?
Zajmujemy się wdrażaniem systemów zarządzania, prowadzeniem szkoleń, audytów okresowych. Posiadamy wszystkie niezbędne pozwolenia i certyfikaty.