certyfikaty certyfikaty
- ISO 9001
- ISO 13485
- ISO 14001
- EN 14065 RABC
- ISO 14971
- EN 15085
- IATF 16949
- ISO 17025
- ISO 22000
- ISO 22301
- ISO 27001
- ISO 28000
- ISO 29990
- ISO 45001
- ISO 50001
- AEO
- AQAP
- BRC
- DPD / GDP
- EN 1090 / ISO 3834
- EN-206 beton
- FSC / PEFC
- FSSC 22000
- GMP+ paszowe
- GMP Farmaceutyczny
- HACCP
- HSE
- IFS
- Koncesja MSWiA
- PAS 220
- QS
- RODO
- TAPA
- WSK
- ZKP
Certyfikat PAS 220
- Strona Główna
- PAS 220
Certyfikat PAS 220
PAS 220
Certyfikat PAS 220
Szkolenia PAS 220
Wdrażanie PAS 220
PAS 220 (Publicznie Dostępna Specyfikacja) precyzuje wymagania dla programów wstępnych przywołanych jako jedno z kluczowych wymagań przez standard ISO 22000. Celem tego dokumentu jest uszczegółowienie wymagań elementu 7.2.3 wspomnianej normy, a tym samym pomoc w nadzorowaniu kluczowych zagrożeń dla bezpieczeństwie żywności mogących pojawić się w procesach wytwórczych. Zamierzeniem PAS 220 jest uzupełnienie normy ISO 22000 w celu zwiększenia skuteczności systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. Ale specyfikacja PAS 220 została opracowany także po to aby wymagania formalne dla tzw. programów wstępnych (PRP) były równie precyzyjne jak te zawarte w standardach BRC, IFS, SQF promowanych przez sieci handlowe.
Głównymi twórcami dokumentu PAS 220 byli czterej najwięksi producenci żywności, DANONE, Kraft, Unilever i Nestle, znani jako G4. To oni wspólnie z Confederation of Food and Drink Industries (CIAA) sponsorowali rozwój PAS’a. Aktualnie rynek standardów bezpieczeństwa żywności jest zdominowany przez standardy stworzone przez sieci handlowe. BRC, IFS i SQF są najbardziej popularnymi prywatnymi standardami w handlu detalicznym i jest to często obowiązkowy wymóg – być certyfikowany na zgodność z BRC, IFS, SQF jako dostawca produktów wytwarzanych pod markami własnymi sieci handlowych. Duzi producenci żywności własnych markowych produktów, tacy jak G4, wolą używać standardu ISO 22000, ponieważ dzięki podejściu procesowemu mogą łatwiej integrować ich własne systemy zarządzania bezpieczeństwa żywności z innymi systemami zarządzania.
PAS 220 stosuje się do wszystkich organizacji wytwarzających żywność na każdym etapie jej powstawania, niezależnie od wielkości lub złożoności procesu. PAS 220:2008 określa szczegółowe wymagania dotyczące: konstrukcji zakładu, układu budynków i pomieszczeń, obszarów socjalnych; systemu dostarczania powietrza, wody, energii i innych mediów, gospodarki ściekami i odpadami; doboru wyposażenia i jego dostępności do czyszczenia, gospodarki magazynowej; zasad zapobiegania skażeniom krzyżowym; czyszczenia i dezynfekcji; kontroli szkodników; higieny osobistej personelu, ponowne przetwarzanie, procedura wycofania, składowanie, komunikacja z klientem/ świadomość konsumentów, ochrona zakładu, ochrona żywności/ bioterroryzm, i inne. PAS 220 wskazuje także na najbardziej aktualne tematy związane z ochroną żywności w rozdziałach poświęconych alergenom oraz związanych z aktywną ochroną zakładów spożywczych i zabezpieczeniem żywności.
Pojawia się także temat pominięty przez ISO 22000 a mianowicie konieczność świadomego doboru i okresowej oceny dostawców, którzy wskazywani są jako źródło najpoważniejszych zagrożeń. PAS 220:2008 ma jedną niewątpliwą zaletę. Porządkuje temat, który powinien stanowić solidny fundament każdego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Bez względu na stosowany przez firmę standard PAS zawiera wiele praktycznych informacji i może stanowić przewodnik do doskonalenia systemu zarządzania, a także podstawę do planowania zmian w infrastrukturze, tak aby sprostać wymaganiom wiodących firm spożywczych i budować nowoczesny system zarządzania bezpieczeństwem żywności. PAS 220 to system dla osób zarządzających firmami spożywczymi, członków zespołów bezpieczeństwa żywności. Pracowników firm planujących wdrożenie lub posiadające wdrożony system oparty na wymaganiach normy ISO 22000, konsultantów, poszukujących dodatkowej wiedzy z zakresu bezpieczeństwa żywności., pracowników firm planujących ocenę swoich organizacji według nowego schematu certyfikacji FSSC.
Kontakt
ul. Łąkowa 27B, lok. 23
90-554 Łódź
538 485 581
42 639 50 83
W czym możemy pomóc Państwa firmie?
Od wielu lat wdrażamy z powodzeniem systemy zarządzania. Zaufało nam ponad 1000 klientów z całego kraju. Możemy pochwalić się 100% zdawalnością.
Dlaczego warto nam zaufać?
Nasza firma jest jedną z najbardziej doświadczonych firm konsultingowych w Polsce, wyróżniona tytułem Konsultant Roku 2007, Konsultant Roku 2008, Srebrny TÜV Partner 2009 oraz Lider Roku 2010 w zakresie usług doradczych.
Jaki jest zakres naszej działalności?
Zajmujemy się wdrażaniem systemów zarządzania, prowadzeniem szkoleń, audytów okresowych. Posiadamy wszystkie niezbędne pozwolenia i certyfikaty.