Szkolenie IFS Food podstawy v. 6

Audytor wewnętrzny ds. IFS Food v. 6

Pełnomocnik ds. IFS Food v. 6



Szkolenie IFS Food podstawy v. 6


  1. Wprowadzenie do Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności:
    • aktualne prawo żywnościowe
    • przepisy prawne krajowe i międzynarodowe w zakresie bezpieczeństwa żywności
    • wymagania Codex Alimentarius
  2. Analiza zagrożeń i analiza ryzyka w łańcuchu żywnościowym w świetle prawa żywnościowego UE i norm Kodeksu Żywnościowego.
  3. Wprowadzenie do standardu IFS Food v. 6.
  4. Omówienie wymagań standardu IFS Food v. 6:
    • Odpowiedzialność Wyższego Kierownictwa
    • System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
    • Zarządzanie zasobami
    • Proces planowania i produkcji
    • Pomiary , analiza i doskonalenie
    • Obrona żywności i inspekcje zewnętrzne
  5. Aktualne zalecenia właściciela standardu w zakresie interpretacji wymagań ( warsztat ).
  6. Wymagania fundamentalne IFS Food v. 6
  7. Proces certyfikacji zgonie z wymaganiami standardu IFS Food v. 6
  8. Porównanie systemu IFS Food v. 6 z innymi standardami i normami ( ISO 22000:2005, IFS Food v. 6, HACCP ).
  9. Podsumowanie szkolenia
    • pytania uczestników
    • ćwiczenia praktyczne


Audytor wewnętrzny ds. IFS Food v. 6


  1. Przypomnienie wymagań IFS Food v. 6:
    • Odpowiedzialność Wyższego Kierownictwa
    • System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
    • Zarządzanie zasobami
    • Proces planowania i produkcji
    • Pomiary , analiza i doskonalenie
    • Obrona żywności i inspekcje zewnętrzne
  2. Omówienie wymagań normy ISO 19011:2011 Wytyczne auditowania systemów zarządzania:
    • etapy auditu,
    • przygotowanie planu auditu,
    • tworzenie list pytań kontrolnych,
    • techniki przeprowadzania auditów i rozmów audytowych,
    • problemy komunikacyjne podczas auditu,
    • postawy audytowanych i reakcje na nie,
    • zasady prowadzenia audytu,
    • zakończenie auditu.
  3. Warsztat zajęciowy:
    • Tworzenie planu auditu i powiadamianie stron zainteresowanych
    • Prowadzenie spotkania otwierającego i zamykającego
    • Identyfikowanie i komunikowanie niezgodności (scenki auditowe)
    • Dokumentowanie niezgodności i działań korygujących
    • Opracowywanie raportów
  4. Analiza przypadku oraz egzamin z prowadzenia audytu zgodnie z wymaganiami IFS Food v. 6


Pełnomocnik ds. IFS Food v. 6


  1. 1. Wprowadzenie do Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
    • aktualne prawo żywnościowe
    • przepisy prawne krajowe i międzynarodowe w zakresie bezpieczeństwa żywności
    • wymagania Codex Alimentarius
  2. Analiza zagrożeń i analiza ryzyka w łańcuchu żywnościowym w świetle prawa żywnościowego UE i norm Kodeksu Żywnościowego.
  3. Wprowadzenie do standardu IFS Food v. 6.
  4. Praktyczna interpretacja wymagań standardu IFS Food v. 6:
    • Odpowiedzialność Wyższego Kierownictwa
    • System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
    • Zarządzanie zasobami
    • Proces planowania i produkcji
    • Pomiary , analiza i doskonalenie
    • Obrona żywności i inspekcje zewnętrzne
  5. Wymagania fundamentalne IFS Food v. 6
  6. Struktura dokumentacji IFS Food v. 6
  7. Rola obowiązki i uprawnienia Pełnomocnika ds. IFS Food v. 6
  8. Przegląd, aktualizacja systemu IFS Food v. 6
  9. Weryfikacja i walidacja systemu IFS Food v. 6
  10. Proces certyfikacji zgonie z wymaganiami standardu IFS Food v.6
  11. Podsumowanie szkolenia
    • pytania uczestników
    • ćwiczenia praktyczne


Kalendarz wolnych terminów oraz ceny szkoleń dostępne są w sekretariacie firmy tel. 42/ 639-50-83 e-mail: sekretariat@pakulaconsulting.pl


Formularz zgłoszeniowy


Kontakt

ul. Łąkowa 11
90-562 Łódź

538 485 581
42 639 50 83

sekretariat@pakulaconsulting.pl

Formularz kontaktowy


PakulaConsulting 2017 © All rights reserved
Realizacja: DamianGuzek.com